2018. ápr 05.

Letelt az 1 hónap cukor, tészta és kenyér nélkül

írta: Fashionline Hungary
Letelt az 1 hónap cukor, tészta és kenyér nélkül

08252_3_1.jpgMárcius 1-jén egy kihívás elé állítottam magam, miszerint a hónapban nem eszek cukrot, tésztát és kenyeret. A kihívás pontos részleteiről ITT írtam.

Közben is terveztem kisebb beszámolókat, de se füle, se farka bejegyzések sikeredtek, így nem aktiváltam őket. (Szerintem ez is ilyen típusú lett, de már mindegy.) Március 1-től elkezdtem pontosan vezetni, hogy mikor mit eszek. 1 hét után meguntam. Írni is unalmas volt, nemhogy olvasni. 

A kihívás eleje könnyebben ment, mint gondoltam. Az ízletes reggeli szendvicseket azonnal leváltottam a kedvenc zabkásámra, amivel reggelente még időt is spóroltam az irodában. Csak forró víz, 2 perc pihi és eszem is. 

zabkasa-csokolades-72-dpijpg.jpg

A Tescoban és a Metroban fellelhető összes ilyen típusú zabkását összehasonlítottam és ebben van a legkevesebb kalória. (Ha esetleg tudtok másról, mindenképpen jelezzétek, ebben 240 kcal van.) Ebből a márkából az almás-fahéjas tartalmazza a legkevesebbet: 193 kcal, de a csokis a kedvencem, így azzal számolok. Apropó kalória. Ahány emberrel beszéltem, annyiféle információt kaptam arról, hogy ha szeretnék odafigyelni az alakomra (esetleg fogyni is), akkor egy élelmiszer milyen tulajdonságát kell vizsgálnom.

1. kalória

Ha ezt figyelem, az nagyon jó, mert a kaloriabazis.hu-n szinte mindent le tudok csekkolni, illetve egyértelműen szerepel a csomagolásokon. A weboldalon azt is ki tudtam számolni, nekem mi a megfelelő bevitt kalória naponta. Azoknak tényleg ajánlom akik teljesen kezdők, én is ezzel indultam tavaly. Aztán mire megnyugodtam volna, hogy milyen király vagyok, pofonegyszerű a diéta, csak nézem a kalóriát, számolom és nem lépem túl a napi határt, valaki megkérdezte, hogy mi van a cukorral...

2. cukor

Bizony, nagyon sok olyan termék van, ami nem tartalmaz sok kalóriát, de meglepően sok cukor van benne. Azt meg ugye én végképp nem szeretnék enni. Ehhez a történethez tartozik az is, hogy utálom az édesítőszeres dolgokat, a zero cuccokat. Legfőképp az ízét, de a tudatot is, hogy a májnak milyen nehéz lebontani. A glükóz, fruktóz tanulmányozásának szintjéig már nem jutottam, legtöbbször majdnem belebolondultam ebbe a rengeteg ellentétes információba, amivel nap, mint nap szembesülnöm kellett. 

3. glikémiás index

Ennek a lényege, hogy melyik étel, miként hat a vércukorszintemre. Szuper jó, ugye? Még valami, amit meg kell érteni, tanulni. Vannak, akik fejből vágja az ételek glikémiás indexét. (Mondjuk jobb testük is van, mint nekem. :D) Ezzel a tudatos táplálkozással csökkentheted a koleszterinszintedet, megelőzheted a különböző szívbetegségeket és rákos megbetegedéseket, elkerülheted az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, illetve elérheted és tartósan megőrizheted a szervezeted számára optimális testsúlyt. Persze ezt is millió tudományos kísérlet bizonyítja, bla-bla-bla. 

Kijelenthetem, hogy már az elején borzalmasan belebonyolódtam ezekbe az infókba, azt sem tudtam már mit ehetek és mit nem. De maradjunk a leegyszerűsített kihívásomnál. Nincs tészta. De akkor mi van helyette? Ebből a szempontból borzalmas hónapom volt. 

Újabb számítások (kaloriabazis.hu):

100 g penne tészta (Sparos az összehasonlíthatóság kedvéért) 368 kcal

100 g teljes kiörlésű penne 376 kcal

(Akkor most mi van???) 

100 g burgonyapüré 96 kcal

100 g édesburgonyapüré 74 kcal

100 g fehér főtt rizs 130 kcal

100 g főtt bulgur 130 kcal

Ez után az összehasonlítás után tudtam, hogy nem ezt a táblázatot kell néznem. Viszont fogalmam sem volt mit kövessek azokon az alaptényeken kívül, hogy a krumpli és a rizs hizlal, a teljes kiőrlésű dolgok hamarabb felszívódnak stb. Az ebéddel mindig nagy gondban voltam, mert a hely, ahonnan korábban a menüt rendeltem, kivétel nélkül krumplival és tésztával kínálta a főételeit. Így teljesen ki kellett iktatnom. A bulgurt imádom, szuper alternatíva, de csak akkor, ha este otthon magamnak megcsinálom és elviszem másnap. Ezt a jelenlegi időbeosztásomba elég ritkán tudtam beilleszteni, de egyértelműen ez a helyes út. Étteremben nem kapni sehol. A párolt zöldségtől borsózik a hátam, számomra íztelen és fél óra múlva éhes vagyok tőle. Addig küzdöttem ezzel a "mi a fenét egyek?" kérdéssel, hogy már a húst sem kívántam. (Amúgy se vagyok egy nagy húsimádó.) Ezzel napról napra szűkült a kínálat. Lettek viszont új kedvencek. Például a grillen sült kecskesajt céklával, tökmaggal és római salátával. Ennek egész jó az íze és a sajt miatt nagyon laktató. 

img_5024.JPG

Egy idő után átálltam arra, hogy a főételemet ketté osztottam, az egyik felét délben, a másikat 16 óra körül ettem meg, így nem farkas éhesen indultam haza a városból és nem került sor "nem helyes" ételek bevitelére útközben, a városban, a plázában, vagy bárhol ahol dolgom volt. Így simán kibírtam estig, és nem hisztiztem feleslegesen az éhségtől. A másik nagy felfedezettem a spenót. A Cafe Vianban ettem istenit nőnapkor, azóta a kedvencek listáján szerepel, Balázs szerencsére nagyon finomat tud csinálni. Szóval tényleg igyekszem, de ez a része a legnehezebb. Kb. egy éve már nem eszek burgonyát (max. édesburgonyát), de márciusban úgy ki voltam éhezve, hogy mikor Anyának sült krumplit vittem, mert azt kívánt, muszáj volt beleennem. Döbbenet. 

És mizu a kenyérrel? A reggelik könnyű megoldása nagy könnyebbség volt. A wellness hétvégén puffasztott rizzsel próbáltam pótolni a kenyeret, amit eddig ki nem állhattam, de örömmel vettem tudomásul, hogy ezen a fronton is szuper újítások történtek, nem is olyan rossz már az ízük, mint korábban. Persze, amikor Balázs lepakolta mellém a langyos, olívás kenyerét és automatikusan megkérdezte kérek-e, majdnem lerántottam a terítőt. De annyira az elején voltam még a kihívásnak, hogy erőt vettem magamon. Az első botlás akkor történt, amikor hazautaztam vidékre. Mikor a család végre együtt reggelizik és természetesen nincs otthon puffasztott rizs (miért lenne, ha 30 éve nincs rá szükség), akkor nem kezdesz el értetlenkedni és megindulni éhesen a boltba. Igen, tudom, vihettem volna magammal. De annyira szokatlan még ez az új étkezés, hogy nem gondolkoztam előre. Természetesen hétfőn az irodában újra zabkása, ahogy azelőtt. Aztán jött a hosszú hétvége, amit a barátainkkal töltöttünk és a programjaink középpontjában a 'gasztro' állt. Első este a Dobrumbában vacsoráztunk. Közel-keleti, mediterrán és kaukázusi ételeket kínáltak és előételként 5 féle hideg mezzét kértünk, amit természetesen arab kenyérrel szolgáltak fel. Imádom az előételeket, imádom a mártogatós dolgokat, az arab kenyérről meg ne is beszéljünk. Nem volt kérdés, ennem kellett belőle. 

img_4359.jpg

Főételnek mindenki ínycsiklandó finomságokat rendelt. Én? Örmény tabulét bűntudatból. (Bulgur saláta). Gondolom mondanom sem kell, hogy elcsomagoltattam, majd 3 nap múlva otthon kidobtam. Szörnyű íze volt. Nem akarok salátát enni ilyen helyeken. 

IKEA. Elég gyakran járunk, közel is van hozzánk, szeretjük is. Ha pedig ott vagyunk, nyilván eszünk is. Nagyon megörültem, mikor megláttam március közepén, hogy végre ők is gondolnak a diétázókra és a lazacfilét hajdinával, a zöldséges golyót pedig bulgurral kínálják. img_4137.JPG

Sajnos nagyon rossz ízű volt mindkettő, pedig imádok az IKEA-ban kajálni, de ez még valószínűleg nekik is új. 

Édesség? Ezzel tényleg szerencsém van, egyáltalán nem vagyok édesszájú, nem is kívánom a cukrot. Ha meg megebédelek, végképp nem tudok rátolni még valami édességet. Otthonról is eltüntettük a téli estékről maradt kis csokikat, jégkrémeket, pereceket. Anya mostanában nem süt, mamánál nem voltunk. De ezek ellenére is történt egy bukás. Mégpedig Széll Tamás éttermében a Stand25-ben. Én ugyan nem kértem desszertet, de a Balázséba muszáj volt beleennem, annyira dicsérték a többiek. Nem szeretem a somlóit, de ez... Egy álom volt. Komolyan. 

img_5021.jpg

Bocsi a rossz képért, egyik videómból vágtam ki, mert elfelejtettem külön fotót készíteni

Balett és hot iron. Nem magyarázkodásképpen, de aki ismer, tudja milyen nehéz hónapon vagyok túl, tele váratlan utazásokkal, stresszel, aggódással, így egyetlen hot iron órára sem sikerült eljutnom, nemhogy ötre. A balett és streching órákat viszont mindig megoldottam, így legalább ez a része hozta az elvártakat. 

És akkor jöjjenek a mocskos számok. (A kiinduló adatokat ITT találjátok.):

- mell: 84 cm

- derék: 71 cm

- csípő: 88 cm

- fenék: 98 cm

- súly: 61,7 kg

Összességében 1 cm és 1 kg mínusz, ami ahhoz képest semmi, hogy egy jót nem ettem márciusban. Elég szomorú vagyok, de ahogy látjátok is, nem tettem meg mindent, sajnos a körülmények nem tették lehetővé. Így arra jutottam, hogy pusztuljon a zöldköret és menjen a hot iron. Valószínűleg nekem ez lesz a megoldás a várva várt változásra. 

Végezetül egy kép hétfőről, természetesen tudom, hogy a baj nem nagy, de mindenki magához tud legjobban hasonlítani, és én magamhoz képest szeretnék változtatni. #nemadomfel

img_4975.jpg

Puszi,

Detty

 

Szólj hozzá

gasztro diéta kihívás