2015. dec 30.

Magyar kézműves értékek

írta: Fashionline Hungary
Magyar kézműves értékek

Sziasztok,

remélem mindenkinek jól teltek az ünnepek. Nálunk általában sok utazással jár, ez alatt a pár nap alatt meglátogatjuk a családtagjainkat, mindenhol ajándékozunk és jókat eszünk. Kicsit kimerítő, de azért nagyon szeretjük. Most először volt közös fánk, amit együtt díszítettünk, számomra nagyon meghitt pillanat volt. A december a karácsonyi posztokról, ünnepi outfitekről, ajándéktippekről szólt, így mai cikkemben szeretnék kicsit elvonatkoztatni ettől. 2 hete teljesen véletlenül kiderült, hogy az egyik ismerősöm hajócsipkéből ékszereket készít. Hirtelen nem is volt előttem mi az a hajócsipke valójában, így egy kis kutatást végeztem, amit most megosztok veletek. 

A hajócsipke egyfajta csomózásos technika. Első írásos emlékek a XVIII. századból maradtak fenn, illetve 1-2 festményen látható a mai hajócska kezdetleges őse. Már ha igazuk van a kutatóknak...
Nevét a használt segédeszközről kapta. Eredete és kialakulásának időpontja bizonytalan. Hogy mire is lehet használni az így készült csipkét? Szinte tetszőleges a felhasználása. Fülbevaló, nyaklánc, karkötő, gallér, de akár terítőt is készíthetsz ezzel a technikával. De ha kicsit körbenézel láthatsz hajócsipkével készült hímes tojást, karácsonyfadíszt, és sok mást is.

Mai posztomban bemutatok nektek pár ilyen ékszert, mert azt gondolom, hogy az utóbbi időben a sok Kínából és máshonnan érkező divatékszerek miatt teljesen elterelődött a figyelem a kézzel készült, értékes ékszerekről. Ahogy megtudtam, sajnos emiatt nagyon nehéz eladni is. Ráadásul nem igazán ismert a technika Magyarországon. Egy nyaklánc vagy egy karkötő elkészítése több napot is igénybe vesz, sokan végig sem gondolják, hogy valaki egy pici ékszeren mennyit dolgozott. Megnyugtató viszont, hogy mostanában minden előtörni készül ami hazai, ami kézzel készült, ami natúr, ami egyedi. A kozmetikában, az autóiparban, a divat világában...és még sorolhatnánk. Kérdés, hogy vajon divatból vásárolunk-e pl. természetes anyagból készült szappant, újrahasznosított farmert, hybrid autót, vagy valóban leülünk és végiggondoljuk, hogy ezzel mit teszünk Földünkért. Szeretnék erről egy külön posztot, hogy bennem mi hozta elő a környezetvédelmi szerepvállalást, mit teszek én, és mit tehetne más...de most jöjjenek a hajócsipkéből készült ékszerek:

dscn1299.JPG

dscn1303.JPG

Ha a képek között megálltok egy pillanatra, és megnézitek a kidolgozottságát, a részletgazdagságát, akkor talán el tudjátok képzelni milyen gondossággal, szorgalommal és türelemmel készültek. 

dscn1282.JPG

dscn1296.JPG

dscn1294.JPG

Afelől sem kell aggódnotok, hogy hamar tönkremegy, mert a minőségük és a strapabírásuk sokkal magasabb, mint a sorozatgyártásban készült ékszereké. A fenti fehér karkötő súlyán ti is meglepődnétek, ráadásul mágneskapcsos, amit én imádok. 

dscn1310.JPG

dscn1311.JPG

 

dscn1324.JPG

Ezt a fehér nyakláncot pedig egy olyan menyasszony nyakába tudom elképzelni, akihez közel áll a művészet, kifinomult, elegáns, és szem előtt tartja az igazi értékeket. 

dscn1325.JPG

dscn1326.JPG

A végére pedig jöjjön egy különlegesség, ami nem hajócsipkéből, hanem tömör gyöngyből készült, ezüst színű láncon lóg egy súlyos tulipán formájú gyöngy medál. 

dscn1330.JPG

dscn1332.JPG

dscn1341.JPG

Természetesen rendelésre is készülnek ékszerek. Ha titeket is elvarázsoltak ezek az egyedi, különleges, kézzel készült magyar termékek, akkor keressétek bizalommal Kovács Ottiliát a következő email címen: kottilia2012@gmail.com

Nagyon Boldog Új Évet kívánva,

Detty

 

 

Szólj hozzá

ékszer hungarikum glamour hajócsipke